Cynamonowo-jabłkowe drożdżówki na jogurcie

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki orkiszowej białej,
  • 70 otrębów żytnich lub owsianych,
  • 50g brązowego cukru lub ksylitolu,
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego),
  • 2 jajka,
  • 100 rozpuszczonego, ostudzonego masła,
  • szczypta soli,

Na rozczyn:

  • 30g świeżych drożdży,
  • 30g cukru brązowego,
  • 100 gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego) ogrzanego do temperatury pokojowej,
  • 30g jasnej mąki pszennej.

Składniki na rozczyn mieszam na jednolitą masę i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Nadzienie:

  • 3 duże jabłka pokrojone w kostkę i usmażone z odrobiną wody i skórką startą z 1/2 cytryny,
  • 70g roztopionego i ostudzonego masła ,
  • 20g cynamonu w proszku,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego.

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 6-7 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju kokosowego (można zastąpić masłem),
  • 2-3 łyżki cukru brązowego.

Wszystkie składniki łączę i odstawiam do lodówki.

Wykonanie drożdżówek:

Mąkę przesiewam i mieszam z cukrem, solą i otrębami. Dodaję aktywny rozczyn (taki, w którym widać, że drożdże pracują). Dodaję resztę jogurtu i jajka. Za pomocą robota kuchennego wyrabiam ciasto. Następnie dodaję roztopione, ostudzone masło. Wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite i będzie odchodziło od ścianek miski (ok. 10 minut). Odstawiam przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (1-1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam, dzielę na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowuję na prostokąt, który następnie smaruje roztopionym masłem, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem. Na wierzch kładę usmażone ostudzone jabłka. Prostokąt ciasta zwijam w rulon (tak jak roladę) i kroję na plastry 2-3 cm. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywam ściereczką i ponownie i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 0,5 godziny. Gdy bułeczki się powiększą posypuję je kruszonką i piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-25 minut (muszą być zrumienione na wierzchu i od spodu). Studzę na kratce. Smacznego!

 

 

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz