Cynamonowo-jabłkowe drożdżówki na jogurcie

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki orkiszowej białej,
  • 70 otrębów żytnich lub owsianych,
  • 50g brązowego cukru lub ksylitolu,
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego),
  • 2 jajka,
  • 100 rozpuszczonego, ostudzonego masła,
  • szczypta soli,

Na rozczyn:

  • 30g świeżych drożdży,
  • 30g cukru brązowego,
  • 100 gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego) ogrzanego do temperatury pokojowej,
  • 30g jasnej mąki pszennej.

Składniki na rozczyn mieszam na jednolitą masę i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Nadzienie:

  • 3 duże jabłka pokrojone w kostkę i usmażone z odrobiną wody i skórką startą z 1/2 cytryny,
  • 70g roztopionego i ostudzonego masła ,
  • 20g cynamonu w proszku,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego.

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 6-7 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju kokosowego (można zastąpić masłem),
  • 2-3 łyżki cukru brązowego.

Wszystkie składniki łączę i odstawiam do lodówki.

Wykonanie drożdżówek:

Mąkę przesiewam i mieszam z cukrem, solą i otrębami. Dodaję aktywny rozczyn (taki, w którym widać, że drożdże pracują). Dodaję resztę jogurtu i jajka. Za pomocą robota kuchennego wyrabiam ciasto. Następnie dodaję roztopione, ostudzone masło. Wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite i będzie odchodziło od ścianek miski (ok. 10 minut). Odstawiam przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (1-1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam, dzielę na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowuję na prostokąt, który następnie smaruje roztopionym masłem, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem. Na wierzch kładę usmażone ostudzone jabłka. Prostokąt ciasta zwijam w rulon (tak jak roladę) i kroję na plastry 2-3 cm. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywam ściereczką i ponownie i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 0,5 godziny. Gdy bułeczki się powiększą posypuję je kruszonką i piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-25 minut (muszą być zrumienione na wierzchu i od spodu). Studzę na kratce. Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s