Składniki na ciasto:
- 400g mąki orkiszowej białej,
- 70 otrębów żytnich lub owsianych,
- 50g brązowego cukru lub ksylitolu,
- 150g gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego),
- 2 jajka,
- 100 rozpuszczonego, ostudzonego masła,
- szczypta soli,
Na rozczyn:
- 30g świeżych drożdży,
- 30g cukru brązowego,
- 100 gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego) ogrzanego do temperatury pokojowej,
- 30g jasnej mąki pszennej.
Składniki na rozczyn mieszam na jednolitą masę i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
Nadzienie:
- 3 duże jabłka pokrojone w kostkę i usmażone z odrobiną wody i skórką startą z 1/2 cytryny,
- 70g roztopionego i ostudzonego masła ,
- 20g cynamonu w proszku,
- 1/2 szklanki cukru brązowego.
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 6-7 łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju kokosowego (można zastąpić masłem),
- 2-3 łyżki cukru brązowego.
Wszystkie składniki łączę i odstawiam do lodówki.
Wykonanie drożdżówek:
Mąkę przesiewam i mieszam z cukrem, solą i otrębami. Dodaję aktywny rozczyn (taki, w którym widać, że drożdże pracują). Dodaję resztę jogurtu i jajka. Za pomocą robota kuchennego wyrabiam ciasto. Następnie dodaję roztopione, ostudzone masło. Wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite i będzie odchodziło od ścianek miski (ok. 10 minut). Odstawiam przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam, dzielę na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowuję na prostokąt, który następnie smaruje roztopionym masłem, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem. Na wierzch kładę usmażone ostudzone jabłka. Prostokąt ciasta zwijam w rulon (tak jak roladę) i kroję na plastry 2-3 cm. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i ponownie i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 0,5 godziny. Gdy bułeczki się powiększą posypuję je kruszonką i piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-25 minut (muszą być zrumienione na wierzchu i od spodu). Studzę na kratce. Smacznego!