Szybkie i miękkie pierniczki

pierniczki2

Miękkie i pyszne pierniczki. Ciasto jest plastyczne i świetnie się wałkuje. Spokojnie można wycinać różne kształty. Polecam bez względu na porę roku:)

Składniki:

  • 550g mąki pszennej (oraz dodatkowo do podsypania),
  • 100g miodu,
  • 150g gęstej śmietany,
  • 150g roztopionego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 jajko (można pominąć),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2-3 łyżeczki kakao,
  • 50g przyprawy do pierników

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę. Wałkuję na podsypanym mąką blacie. Najlepiej na grubość 0,7-1cm. Wycinam foremkami różne kształty.
  2. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piekę 10-12 minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Ważne, aby pierniczki nie zrumieniły się zbytnio, bo wówczas mogą stwardnieć.
  3. Po wystudzeniu dekoruję polewą czekoladową bądź lukrem.
 
Przepis na lukier: szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny i 2 łyżki wrzątku mieszam energicznie do uzyskania żądanej konsystencji (ewentualnie dodać odrobinę wody lub cukru).
 
 
Przepis na polewę czekoladową: po 70g gorzkiej i 70g mlecznej czekolady, 1,5 łyżki masła umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (cały czas na małym ogniu). Mieszać delikatnie do uzyskania gładkiej polewy.
 
Smacznego!
 
 

5 thoughts on “Szybkie i miękkie pierniczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s