Miałam cukinię. Miałam wędzony boczek. Nie chciałam smażyć, ani dusić, więc upiekłam pizzę. Wyszła przepyszna:)
Ciasto na pizzę zrobiłam z tego przepisu klik.
Dodatki:
- 2/3 niedużej cukinii,
- 1 cebula,
- 200g wędzonego boczku,
- pół żółtej papryki,
- 250g startego żółtego sera,
- zioła prowansalskie.
Sos:
- 2/3 szklanki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki oregano,
- szczypta papryki ostrej,
- sól do smaku
wszystkie składniki wymieszać.
Wykonanie:
- Cukinię umytą, cebulę obraną siekam na bardzo cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicę).
- Boczek kroję w niewielkie słupki. Paprykę w paski.
- Ciasto na pizzę rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję łyżką oliwy z oliwek i 3-4 łyżkami sosu. Następnie posypuję roztrzepanymi plastrami cebuli. Układam boczek, plastry cukinii i paprykę.
- Posypuję ziołami prowansalskimi oraz startym serem.
- Wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut.
Smacznego!
Cukinia i boczek na pizzy – mniam. Zjadłabym i to nie jeden ani dwa kawałki.. : )
Oj, ciężko było poprzestać nawet na trzech kawałkach… 😉