Mięsno-warzywna zupa z soczewicą

zupa z soczewicy

Jednogarnkowe, sycące danie. Takie lubię najbardziej. I soczewica. Bogactwo witamin i składników mineralnych. Idealnie. Zdrowo, smacznie i pożywnie.

Składniki:

  • 150g soczewicy zielonej,
  • 250g – 300g mięsa wieprzowego np. szynki,
  • 2 marchewki,
  • 6 ziemniaków,
  • pół pora,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki papryki,
  • płaska łyżka soli,
  • 2-3 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Umyte mięso kroję w kostkę i wrzucam wraz z pokrojoną drobno cebulą na rozgrzany olej. Smażę dokładnie z wszystkich stron.
  2. Następnie zawartość patelni wrzucam do garnka z wrzątkiem (2-3 litry) i gotuję ok. 20 minut.
  3. Warzywa obieram i kroję w kostkę. Następnie wraz z opłukaną soczewicą dodaję do gotującego wywaru. Dodaję sól. Gotuję jeszcze ok. 20 minut (aż mięso i warzywa będą miękkie). Doprawiam papryką, pieprzem i natką pietruszki.
  4. Do zupy można zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła, następnie dosypuję 3 łyżki mąki. Wszystko razem łączę do uzyskania jednolitej masy i smażę około 2-3 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodaję zimną wodę i łączę do powstania gładkiej masy bez grudek. Teraz dodaję do zupy i dokładnie mieszam.

 Smacznego!

facebook

One thought on “Mięsno-warzywna zupa z soczewicą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s