Rozgrzewająca zupa warzywna z imbirem i mlekiem kokosowym

 

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta pekińska,
  • 1  czerwona papryka,
  • 2 marchewki lub 1/4 niedużej dyni (najlepiej hokkaido),
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek (2-3cm) imbiru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 300ml mleka kokosowego,
  • 350ml bulionu warzywnego,
  • odrobina sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • po 1 łyżeczce kurkumy i curry,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

W głębokiej, obszernej patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekany imbir i czosnek. Gdy lekko się zrumienią dodaję pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną paprykę, seler naciowy oraz białą część kapusty pekińskiej. Posypuję odrobiną soli i lekko podsmażam (ok. 3 minut). Całość zalewam gorącym bulionem i duszę ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę posiekanej kapusty, sos sojowy oraz mleko kokosowe. Mieszam i duszę jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiam przyprawami. Smacznego! 🙂

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz