Błyskawiczne ciasto francuskie

 

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna),
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich (opcjonalnie),
  • 250g półtłustego twarogu,
  • 200g masła.

Wykonanie:

Wszystkie składniki szybko łączę. Zagniecione ciasto należy schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję i składam dwukrotnie. I tak dwa razy rozwałkowuję i składam. Następnie ciasto wykorzystuję według uznania do pasztecików, do ciastek nadziewanych owocami lub serem lub zwyczajnie pokrojonych dowolnych kształtów krakersów posypanych solą, ostra papryką i np. czarnuszką.

Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s