Kasza jaglana jest najbliższa memu sercu. Lubię wszystkie inne gatunki, ale do tej wracam najczęściej. Już wypróbowałam wiele potraw z jej udziałem i wiem, że można zrobić jeszcze dużo, dużo więcej.
Dziś kluski z kaszy jaglanej. Można zrobić je w dowolnej formie, ja zrobiłam podobnie do kopytek, bo tak jest najszybciej i najłatwiej. Można rozwałkować na placek o grubości ok. 1cm i pokroić w romby. Bez względu na formę można zajadać na różne sposoby. Na słodko, na słono lub tak po prostu. Smakują doskonale. Polecam!
składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mąki plus do podsypania,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 130g twarogu,
- 1 jajko
- sól,
- olej.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną płuczę na sicie. Następnie przesypuję do garnka. Zalewam wodą (4,5 szklanki) i gotuję do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 25 minut).
- Po przestudzeniu mieszam z twarogiem, jajkiem i mąką. Wyrabiam jednolite ciasto (jeśli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mąki). Robię rulony i kroję na kopytka lub formuję na kształt klusek śląskich. Wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
- Podaję ze słodką śmietaną albo smażone z bułką i masłem. Jeśli robię w wersji bardziej słonej serwuję do gulaszu.
Smacznego!
Na słono są pyszne. Bardzo lubię.!
Bardzo fajny pomysł, koniecznie muszę spróbować:), pozdrawiam
Są pyszne. Bardzo polecam:)
Beznadziejny przepis. Mimo, że trzymałam się dokładnie podanych składników ciasto wyszło rzadkie i lepkie. Próby ratowania go za pomocą dosypywania maki nie udały się. Wszystko poszło do kosza 😦
Hmm… to banalnie prosty przepis 😀 Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Wyglądają smakowicie i zapewne są mniej kaloryczne niż zwykłe kluski więc coś idealnego dla mnie 🙂
Proszę o podanie ile mają się gotować w tym wrzątku
Tak jak zwykłe kluski typu śląskie czy kopytka – kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Pozdrawiam 🙂
Dziś będę robić bo narobiła mi Pani smaku. Jeżeli mi wyjdą to efekty zamieszczę na swoim blogu. Zapraszam do odwiedzenia: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/