Gulasz wieprzowo-warzywny

gulasz wieprzowo-warzywny

Gdy brak koncepcji i chęci do długotrwałego działania w kuchni, wtedy robię coś takiego na obiad. I niskim nakładem sił, bo obiad w zasadzie dusi się sam, mamy smaczną wyżerkę. Idealnie smakuje z kaszą jęczmienną.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400g wieprzowiny (np. karkówka, łopatka),
  • 1 marchew,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • kilka pieczarek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1/4 łyżeczki kolendry,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mięso myję, osuszam i kroję na cienkie plastry. Lekko rozbijam tłuczkiem. Solę z każdej strony. Odstawiam.
  2. Warzywa i pieczarki obieram i myję. Kroję w grubszą kostkę.
  3. Na głębokiej i obszernej patelni z przykrywką (może być w garnku) rozgrzewam tłuszcz. Najpierw wrzucam warzywa. Smażę z każdej strony. Gdy będą lekko zrumienione dodaję mięso. Smażę z obu stron. Dolewam odrobinę wrzątku oraz dodaję ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Patelnię/garnek przykrywam i zmniejszam ogień do minimum. Duszę do czasu, aż mięso będzie kruche i miękkie (ok. 30 minut). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

facebook

One thought on “Gulasz wieprzowo-warzywny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s