Kluski z kaszy jaglanej z twarogiem

kopytka

Kasza jaglana jest najbliższa memu sercu. Lubię wszystkie inne gatunki, ale do tej wracam najczęściej. Już wypróbowałam wiele potraw z jej udziałem i wiem, że można zrobić jeszcze dużo, dużo więcej.

Dziś kluski z kaszy jaglanej. Można zrobić je w dowolnej formie, ja zrobiłam podobnie do kopytek, bo tak jest najszybciej i najłatwiej. Można rozwałkować na placek o grubości ok. 1cm i pokroić w romby. Bez względu na formę można zajadać na różne sposoby. Na słodko, na słono lub tak po prostu. Smakują doskonale. Polecam!

składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mąki pszennej plus do podsypania,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 130g twarogu,
  • 1 jajko
  • sól,
  • olej.

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczę na sicie. Następnie przesypuję do garnka. Zalewam wodą (4,5 szklanki) i gotuję do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 25 minut).
  2. Po przestudzeniu mieszam z twarogiem, jajkiem i mąką. Wyrabiam jednolite ciasto (jeśli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mąki). Robię rulony i kroję na kopytka lub formuję na kształt klusek śląskich. Wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
  3. Podaję ze słodką śmietaną albo smażone z bułką i masłem. Jeśli robię w wersji bardziej słonej serwuję do gulaszu.

Smacznego!

facebook

8 thoughts on “Kluski z kaszy jaglanej z twarogiem

  1. Beznadziejny przepis. Mimo, że trzymałam się dokładnie podanych składników ciasto wyszło rzadkie i lepkie. Próby ratowania go za pomocą dosypywania maki nie udały się. Wszystko poszło do kosza 😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s