Chleb jaglano-gryczany

Uwielbiam zapach chleba pieczonego w domu! Nie mogę odmówić sobie tej przyjemności i muszę za kilka dni znowu upiec jakiś bochenek:)

Składniki:

  • 250g kaszy jaglanej,
  • 250g  kaszy gryczanej niepalonej (można połączyć z paloną, ale nie więcej niż pół na pół),
  • 0,5 szklanki dowolnych dodatków (np. połączenie siemienia lnianego, nasion chia,  ziaren słonecznika, ziaren dyni, maku).
  • 1,5-2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej,

opcjonalnie przyprawy:

  • łyżka kopru włoskiego,
  • łyżka czarnuszki.

Wykonanie:

  1. Obie kasze płuczę na sicie. Przesypuje do miski i zalewam wodą (w takiej ilości, żeby kasza była 2-3cm pod powierzchnią wody). Odstawiam na 24 godziny (w tym czasie sprawdzam czy ilość wody jest wystarczająca, ewentualnie uzupełniam). Przy obecnych temperaturach namoczoną kaszę najlepiej trzymać w lodówce w przeciwnym wypadku może sfermentować i chleb nie wyjdzie.
  2. Po tym czasie kasza stanie się miękka (łatwo ją rozgnieść między palcami), a woda mętna. Nadmiar wody odlewam. Zostawiam jedynie taką ilość, żeby przykrywała kaszę. Dodaję sól i blenduję. Można zblednować do uzyskania jednolitej masy lub częściowo i pozostawić całe ziarenka kaszy. Dodaję dowolne dodatki i przyprawy. Mieszam dokładnie. Przelewam do formy (może być naczynie żaroodporne) wyłożonej papierem do pieczenia (lub dwóch mniejszych np. keksówek) i odstawiam na 3-4 godziny.
  3. Piekę w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 1 godziny (upieczony chleb lubi pękać na wierzchu to znak, że już jest gotowy). Po upieczeniu chleb studzę na kratce, wcześniej odklejam papier.
  4. Podobnie jak chleb gryczany, ten chleb najlepiej smakuje z masłem, gdy jest jeszcze ciepły. W  następnych dniach kromki chleba przed podaniem można podpiec w piekarniku lub na suchej patelni. Chleb przechowuję do 7 dni w lnianej ściereczce w lodówce.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s