Zapiekanka z bakłażanem i fetą

zapiekanka bakłażan 2

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany,
  • 200g fety (najlepiej oryginalnej greckiej),
  • 1 pomidor,
  • oliwa z oliwek,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • pieprz, sól,
  • przyprawy suszone (oregano, lubczyk, bazylia)

 

Wykonanie:

Umyte bakłażany kroję wzdłuż na plastry. Solę z każdej strony i odstawiam na kilka minut. Grilluję z obu stron (używam żeliwnej patelni grillowej). Bakłażany układam warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian z pokruszoną fetą i pokrojonym pomidorem. Skrapiam oliwą z oliwek. Całość zalewam passatą doprawioną przyprawami i solą. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 minut. Podaję posypane pieprzem i świeżą bazylią.

Smacznego!

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz