Chleb żytni na zakwasie

Składniki:

  • 480g mąki żytniej razowej,
  • 20g otrębów owsianych,
  • 250g aktywnego zakwasu żytniego,
  • 400g wody,
  • 1 czubata  łyżeczka soli.

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszam dokładnie (można za pomocą łyżki bądź robota kuchennego). Ciasto ma dość luźną konsystencję (takiego gęstego budyniu). Masę przekładam do podłużnej foremki (u mnie naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami bądź mielonym siemieniem. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin (nawet 7h zależy od temperatury otoczenia). Chleb jest gotowy do pieczenia, gdy wyraźnie powiększą swą objętość, przy czym nie będzie tak pulchny i wyrośnięty jak z mąki pszennej jasnej.

Przed pieczeniem chleb nacinam w kilku miejscach i skrapiam wodą, a na dno piekarnika wstawiam naczynie z wodą. Chleb wstawiam do nagrzanego do 230C  piekarnika i piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200C i piekę 40 minut. Upieczony chleb studzę na kratce. Kroję po kilku godzinach (najlepiej następnego dnia), gdy już dobrze zastygnie. Smacznego!

 

 

Reklamy

4 thoughts on “Chleb żytni na zakwasie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s