Paluszki domowe do chrupania

paluszki z czarnuszką

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna),
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich* (opcjonalnie),
  • 250g półtłustego twarogu,
  • 200g masła,

oraz

  • gruba sól, mielona papryka ostra i/lub dowolne przyprawy (rozmaryn,  oregano, kminek, czarnuszka)

Wykonanie:

Wszystkie składniki szybko łączę. Zagniecione ciasto należy schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję i składam dwukrotnie. I tak dwa razy rozwałkowuję i składam. Następnie ciasto rozwałkowuje wykrawam długie paski posypuję solą, papryką i/lub przyprawami i skręcam tak jak na zdjęciu. Piekę ok. 10-15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Upieczone paluszki muszą być rumiane.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s