Łatwa do zrobienia i mocno rozgrzewająca w okresie jesienno-zimowym. A jak smakuje! Przepyszna. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 pory (tylko jaśniejsza część),
- 0,5kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Do podania:
- posiekany kawałek pora,
- grzanki
Wykonanie:
- Pokrojone pory i cebulę lekko smażę na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Przekładam do gotującego się rosołu. Dodaję obrane ziemniaki i gotuję, aż warzywa zmiękną. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowaną zupę miksuję blenderem. Podaję z drobno pokrojonym świeżym porem i grzankami.
Smacznego!