Ciasto agrestowe

agrestowe ..
Lato to najlepsza pora na robienie zakupów na pobliskim targu. Można na przykład zakupić świeże owoce i przy okazji robienia obiadu zrobić pyszne, pachnące latem ciasto. U nas tym razem ciasto agrestowe, aromatyczne i kwaskowe. Jeden kawałek do poobiedniej kawy to stanowczo za mało…
Składniki:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500-600g agrestu (ja dodałam jeszcze jedno niewielkie obrane i pokrojone jabłko)
Wykonanie:
  1. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodaję stopniowo olej. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i mieszam na najniższych obrotach lub ręcznie drewnianą łopatką.
  2. Przygotowaną masę wykładam do tortownicy (o szerokości 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej manną. Na wierzchu układam świeże lub mrożone owoce (lekko wciskając do ciasta).
  3. Piekę w temp. 180C ok. 50-60 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

facebook

One thought on “Ciasto agrestowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s