Dawno na blogu nie było kaszy jaglanej. Czas nadrobić zaniedbanie w tym temacie. Tym razem pyszne pierogi. Podobne do ruskich z ciastem wzbogaconym o mąkę jaglaną i orkiszową. Pyszne!
Składniki na farsz:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 250g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 lub 2 cebule,
- 1-2 łyżki majeranku,
- sól, pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy
Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.
Kaszę z twarogiem miksuję w malakserze. Do zmielonego farszu daję usmażoną cebulę i majeranek. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki jaglanej,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklana gorącej wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli
Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
Ciasto wałkuję cienko (2-2,5mm), wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie. Im więcej nadzienia tym lepiej. Sklejam, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Świetnie smakują posypane natką pietruszki, duszoną cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Z kaszy jaglanej można wyczarować chyba wszystko! 🙂 Super pomysł na pierogi!