Pierogi jaglane z twarogiem

dnia

 

pierogi jaglane

Dawno na blogu nie było kaszy jaglanej. Czas nadrobić zaniedbanie w tym temacie. Tym razem pyszne pierogi. Podobne do ruskich z ciastem wzbogaconym o mąkę jaglaną i orkiszową. Pyszne!

Składniki na farsz:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 250g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 1 lub 2 cebule,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • sól, pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy

Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.

Kaszę z twarogiem miksuję w malakserze. Do zmielonego farszu daję usmażoną cebulę i majeranek. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklana gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli

Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.

Ciasto wałkuję cienko (2-2,5mm), wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie. Im więcej nadzienia tym lepiej. Sklejam, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Świetnie smakują posypane natką pietruszki, duszoną cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Reklamy

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Karolina pisze:

    Z kaszy jaglanej można wyczarować chyba wszystko! 🙂 Super pomysł na pierogi!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s