Kasza jaglana z pietruszkowym pesto

kasza jaglana z pesto pietruszkowym

Świetna na ciepło jako dodatek do obiadu oraz na zimno jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy dodać ulubione warzywa i zdrowe jedzenie na wynos gotowe. Szczerze polecam.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (może być rzepakowy),
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz cytrynowy.

 

Sposób wykonania:

  1. Kaszę płuczę na gęstym sitku. Przesypuję do garna. Zalewam 2 szklankami wrzątku. Lekko solę, dodaję łyżeczkę oleju kokosowego i gotuję pod przykryciem ok. 15 minut (aż kasza wchłonie całą wodę, a na wierzchu pojawią się charakterystyczne dziurki).
  2. Na suchej patelni prażę słonecznik. Gdy lekko się zrumieni przesypuję do misy blendera. Dodaję natkę pietruszki, oliwę, czosnek i sól. Miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję odrobinę ciepłej wody.
  3. Ugotowaną, ciepłą kaszę mieszam z pesto. Posypuję cytrynowym pieprzem. Podaję z dowolnymi warzywami.

 

Smacznego!

 

 

facebook

One thought on “Kasza jaglana z pietruszkowym pesto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s