Świetna na ciepło jako dodatek do obiadu oraz na zimno jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy dodać ulubione warzywa i zdrowe jedzenie na wynos gotowe. Szczerze polecam.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (może być rzepakowy),
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz cytrynowy.
Sposób wykonania:
- Kaszę płuczę na gęstym sitku. Przesypuję do garna. Zalewam 2 szklankami wrzątku. Lekko solę, dodaję łyżeczkę oleju kokosowego i gotuję pod przykryciem ok. 15 minut (aż kasza wchłonie całą wodę, a na wierzchu pojawią się charakterystyczne dziurki).
- Na suchej patelni prażę słonecznik. Gdy lekko się zrumieni przesypuję do misy blendera. Dodaję natkę pietruszki, oliwę, czosnek i sól. Miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję odrobinę ciepłej wody.
- Ugotowaną, ciepłą kaszę mieszam z pesto. Posypuję cytrynowym pieprzem. Podaję z dowolnymi warzywami.
Smacznego!
pyszna kasza;)!