Kasza jaglana z pietruszkowym pesto

kasza jaglana z pesto pietruszkowym

Świetna na ciepło jako dodatek do obiadu oraz na zimno jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy dodać ulubione warzywa i zdrowe jedzenie na wynos gotowe. Szczerze polecam.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (może być rzepakowy),
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz cytrynowy.

 

Sposób wykonania:

  1. Kaszę płuczę na gęstym sitku. Przesypuję do garna. Zalewam 2 szklankami wrzątku. Lekko solę, dodaję łyżeczkę oleju kokosowego i gotuję pod przykryciem ok. 15 minut (aż kasza wchłonie całą wodę, a na wierzchu pojawią się charakterystyczne dziurki).
  2. Na suchej patelni prażę słonecznik. Gdy lekko się zrumieni przesypuję do misy blendera. Dodaję natkę pietruszki, oliwę, czosnek i sól. Miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję odrobinę ciepłej wody.
  3. Ugotowaną, ciepłą kaszę mieszam z pesto. Posypuję cytrynowym pieprzem. Podaję z dowolnymi warzywami.

 

Smacznego!

 

 

facebook

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

One thought on “Kasza jaglana z pietruszkowym pesto

Dodaj komentarz