Kruche pierniki

pierniki

Jeśli macie ochotę na odmianę i poza miękkimi lukrowanymi pienikami macie ochotę coś pochrupać to te pierniki będą idealne. Ich minusem jest jedynie to, że nie można poprzestać na dwóch czy trzech sztukach… Uwaga te pierniki bardzo wciągają😉

 

Składniki:

  • 600g mąki pszennej (ja połączyłam pół na pół gryczaną z pszenną),
  • 100g masła
  • 100g cukru brązowego,
  • 250g miodu,
  • 10g przyprawy do piernika,
  • 5g cynamonu,
  • 5g sody,
  • 10 kakao,
  • 5g kawy zbożowej rozpuszczalnej (opcjonalnie),
  • 2 jajka.

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie sypie składniki mieszam ze sobą. Miód z masłem rozpuszczam w rondelku (nie doprowadzam do wysokiej temperatury).
  2. Do sypkich składników dodaję jajka oraz miód z masłem. Wyrabiam na jednolitą masę. Można odstawić na kilka godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne zwłaszcza, gdy nam  się spieszy;)
  3. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 2-3 mm i wykrawam ulubione świąteczne kształty. Piekę na papierze do pieczenia w nagrzanym do 180C piekarniku przez 8-10 minut.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s