Jaglane kokosanki

kokosanki jaglane

 

Jeśli tak jak ja lubicie smak i aromat kokosa, ten deser skradnie Wasze serca (a ściślej podniebienia). Jaglane kokosanki są zdrowe, dietetyczne i bardzo, bardzo smaczne. Spróbujcie koniecznie!🙂

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 300g wiórków kokosowych podzielonych na 3 porcje po 100g,
  • 2,5 szklanki wrzącej wody,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • orzechy laskowe lub migdały (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Pierwszą porcję 100g wiórków kokosowych zalewam wrzątkiem i blenduję do uzyskania białego płynu, czyli mleka kokosowego.
  2. Kaszę płuczę na sitku. Zalewam sporządzonym wcześniej mlekiem kokosowym (razem z kawałeczkami zblendowanych wiórków kokosowych). Kaszę gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam gorącą wodę.
  3. Na rozgrzanej patelni prażę drugą porcję 100g wiórków kokosowych do uzyskania złotego koloru. Do ugotowanej kaszy dodaję uprażone wiórki oraz olej kokosowy. Gdy masa lekko przestygnie dodaję miód.
  4. Z masy jaglano-kokosowej formuje kulki (można w środku umieścić po jednym orzechu lub migdale), które obtaczam w pozostałej porcji wiórków kokosowych. Odstawiam do lodówki na 2 godziny (można pominąć, zacząć zajadanie przed schłodzeniem😉 )

Smacznego!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s