Jeśli tak jak ja lubicie smak i aromat kokosa, ten deser skradnie Wasze serca (a ściślej podniebienia). Jaglane kokosanki są zdrowe, dietetyczne i bardzo, bardzo smaczne. Spróbujcie koniecznie! 🙂
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 300g wiórków kokosowych podzielonych na 3 porcje po 100g,
- 2,5 szklanki wrzącej wody,
- 2-3 łyżki oleju kokosowego,
- 2-3 łyżki miodu,
- orzechy laskowe lub migdały (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Pierwszą porcję 100g wiórków kokosowych zalewam wrzątkiem i blenduję do uzyskania białego płynu, czyli mleka kokosowego.
- Kaszę płuczę na sitku. Zalewam sporządzonym wcześniej mlekiem kokosowym (razem z kawałeczkami zblendowanych wiórków kokosowych). Kaszę gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam gorącą wodę.
- Na rozgrzanej patelni prażę drugą porcję 100g wiórków kokosowych do uzyskania złotego koloru. Do ugotowanej kaszy dodaję uprażone wiórki oraz olej kokosowy. Gdy masa lekko przestygnie dodaję miód.
- Z masy jaglano-kokosowej formuje kulki (można w środku umieścić po jednym orzechu lub migdale), które obtaczam w pozostałej porcji wiórków kokosowych. Odstawiam do lodówki na 2 godziny (można pominąć, zacząć zajadanie przed schłodzeniem 😉 )
Smacznego!!