Cytrynowy twaróg jajeczny (keto, dieta optymalna)

twaróg ketooo

Składniki:

  • 4 wiejskie jajka,
  • 200g masła ekstra,
  • 1,5 łyżki słodzidła (erytrytol, ksylitol),
  • 0,5 szklanki soku z cytryny,
  • 1-2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie).

Wykonanie:

Jajka rozbijam w garnku, dodaję słodzidło i sok z cytryny i delikatnie ubijam. Dodaję masło i stawiam na małym ogniu. Mieszam od czasu do czasu. Gdy masło rozpuści się, mieszam intensywniej do czasu, aż masa zgęstnieje (będzie przyklejać się grubszą warstwą do wypukłej strony łyżki).

Uwaga! Nie doprowadzam do wrzenia!!

Twaróg ma być ciepły, ale nie wrzący. Gdy masa zgęstnieje można przelać przez sitko albo zblendować, a następnie dodać skórkę z cytryny.

Przelewam do miseczek i chłodzę 2-3 godziny (po tym czasie deser zastygnie i będzie miał konsystencję twarogu). Smacznego!

 

Makro w jednej porcji (ok. 1/4 szklanki): 

  • tłuszcze: ok. 9,5g
  • białka: ok. 2g
  • węglowodany:  ok. 0,3g
  • ok. 95kcal

 

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz