Składniki:
- 4 wiejskie jajka,
- 200g masła ekstra,
- 1,5 łyżki słodzidła (erytrytol, ksylitol),
- 0,5 szklanki soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie).
Wykonanie:
Jajka rozbijam w garnku, dodaję słodzidło i sok z cytryny i delikatnie ubijam. Dodaję masło i stawiam na małym ogniu. Mieszam od czasu do czasu. Gdy masło rozpuści się, mieszam intensywniej do czasu, aż masa zgęstnieje (będzie przyklejać się grubszą warstwą do wypukłej strony łyżki).
Uwaga! Nie doprowadzam do wrzenia!!
Twaróg ma być ciepły, ale nie wrzący. Gdy masa zgęstnieje można przelać przez sitko albo zblendować, a następnie dodać skórkę z cytryny.
Przelewam do miseczek i chłodzę 2-3 godziny (po tym czasie deser zastygnie i będzie miał konsystencję twarogu). Smacznego!
Makro w jednej porcji (ok. 1/4 szklanki):
- tłuszcze: ok. 9,5g
- białka: ok. 2g
- węglowodany: ok. 0,3g
- ok. 95kcal