Proste w wykonaniu, smaczne i kuszące. Dobrze mieć je zawsze pod ręką… najlepiej do kawy.
- 300g mąki,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g masła,
- 70g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią,
Jajko roztrzepuję z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę siekam z masłem. Wszystko razem zagniatam. Przez godzinę chłodzę w lodówce. Ciasto rozwałkowuję i wykrawam różne kształty. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku aż ciasteczka lekko się zrumienią (około 10 minut). Smacznego!
wyszły przepyszne:)
Ile ciasteczek mniej więcej wychodzi z tej porcji ciasta???
Dwie blachy, dwie i pół (takie od kuchenki). Zależy jakiej grubości ciastka. Ja staram się robić bardzo cienkie, wtedy są bardzo chrupiące i bardziej podzielne 🙂
A czy zamiast cukru pudru morzna dodac cukier
MOŻNA
ale wtedy w tej samej ilości?
Ja jeszcze na dodatek jedną strone ciastka obtaczam zwykłym cukrem wtedy są smaczniejsze i bardziej chrupkie 🙂
Czasem tak robię, ale pod warunkiem, że do ciasta dodam mniej cukru 🙂
A ja podzieliłam ciasto na dwie części i do drugiej dodałam łyzeczkę cynamonu i wyszły jasne i ciemniejsze.Jasne pokryłam na końcu masą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi a ciemne troszkę lukrem i starłam skórkę z pomarańczy.Jak zastygły wyglądały bajecznie,nie mówiąc o smaku…mniaaaaaam;-)
Wow 😀 Dzięki za super inspirację 🙂
Czy zamiast cukru waniliowego można dodać ekstrakt z wanili?
Tak, oczywiście.
A można bez cukru waniliowego ?
Można.
A masło ma byc twarde czy miękkie?
Robiłam zarówno z miękkiego jak i mocno schłodzonego. Pozdrawiam.