Dyniowa tarta z mozzarellą

tarta dyn.
Ciekawe połączenie smaków.  Aromatyczne i szybkie danie. Polecam!
Ciasto:
  • 150g mąki pszennej,
  • 100g mąki żytniej razowej (ale może być pszenna razowa, albo po prostu zwykła pszenna)
  • 125g masła
  • 1 żółtko,
  • 50-60g wody (lub mniej, tyle co do wyrobienia ciasta),
  • pół łyżeczki soli,
  • gałka muszkatołowa,
Z powyższych składników wyrabiam ciasto. Wkładam do lodówki na około 1h.
Farsz:
  • 350g dyni startej na grubych oczkach,
  • 120g mozzarelli również startej na grubych oczkach,
  • 2 jajka,
  • 200ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz cytrynowy lub zwykły, tymianek, gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie:
  1. Jajka, jogurt naturalny, 2 łyżki mąki oraz wyciśnięty ząbek czosnku miksuję. Następnie dodaję startą mozzarellę i dynię. Mieszam dokładnie. Doprawiam do smaku podanymi przyprawami. Ja lubię w wersji bardziej pikantnej.
  2. Ciasto wyjmuję z lodówki. Rozwałkowuję. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Ciasto przykrywam również z wierzchu papierem do pieczenia (papier wykładam dokładnie na ciasto, dbając szczególnie o boki ciasta przylegające do formy). Wkładam do nagrzanego do 200 ºC piekarnika. Piekę 15-20 minut. Następnie zdejmuje papier z wierzchu i na podpieczone ciasto wylewam przygotowany wcześniej farsz. Zapiekam jeszcze około 40-45 minut w temperaturze 180 ºC.

Smacznego!

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s