Quiche ze szpinakiem

Obrazek

Kiedyś wydawało mi się, że nie lubię szpinaku. Potem spróbowałam przygotować coś z jego dodatkiem i okazało się, że to jest pyszne… Teraz szpinak bardzo często gości w mojej kuchni. A to jedno z wielu szpinakowych dań, które uwielbiam.

Składniki na ciasto:

  • 100g masła,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 3 pęczki świeżego szpinaku lub paczka mrożonego,
  • pół opakowania sera typu feta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 200ml śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym),
  • 50ml mleka,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki masła,
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto wyrabiam i odkładam do lodówki na ok. pół godziny.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewam masło. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę. Podsmażam lekko. Dorzucam umyty i poszatkowany szpinak i jeden ząbek czosnku. Lekko solę. Wszystko smażę przez kilka minut (do momentu, gdy szpinak rozmięknie).
  3. Wracam do ciasta. Wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję i przekładam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem w wielu miejscach. Wkładam do nagrzanego do 200° C piekarnika i piekę ok. 15-20 minut.
  4. W tym czasie wracam do farszu. Ubijam jajka z mąką, śmietaną i mlekiem. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję zmiażdżone dwa ząbki czosnku oraz usmażony szpinak z cebulą. Farsz wylewam na podpieczone ciasto. Na wierzch układam kawałki fety. Piekę w temperaturze 170°C przez 20-25 minut. Pysznie smakuje z sosem czosnkowym.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s