Składniki:
- 8 wiejskich jajek,
- 6 łyżek wody,
- 30g mąki konopnej,
- 110g łupiny babki jajowatej*,
- 200g roztopionego, ostudzonego smalcu (u mnie ze skwarkami i cebulą 😉 ),
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki pokrojonego szczypioru.
* Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą warto pamiętać o przyjmowaniu dużej ilości płynów.
Wykonanie:
Jajka ubijam przez kilka minut, dodaję wodę i sól. Następnie dosypuję wszystkie suche składniki oraz roztopiony (nie może być gorący) tłuszcz. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut (łupina musi napęcznieć).
Po tym czasie przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) posmarowanej masłem i posypanej łupiną babki jajowatej lub otrębami. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. Smacznego!
Makro w całości chleba:
- tłuszcze: ok. 262g
- białka: ok. 63g
- węglowodany: ok. 4g
- kcal ok. 2624
Makro w jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 20 średniej grubości kromek):
- tłuszcze: ok. 13g
- białka: ok. 3g
- węglowodany: ok. 0,2g
- kcal ok. 131,2
Jestem pasjonatką diety ketogennej. To jedt najlepszy chleb jakikolwiek jadłam. Uwielbiam go. Zawsze się udaje. U mnie jest zwykle przez ok tydzień. Cały czas świeży. Naprawdę polecam. Dla Diety keto ma idealne makro.