Zupa krem dyniowo-paprykowa

zupa dynia-papryka

Na chłodne dni idealna:) Aromatyczna i rozgrzewająca. I błyskawiczna do zrobienia 🙂

Składniki:

  • 0,5 dyni hokkaido,
  • 1 czerwona papryka,
  • kawałek pora (4-5cm),
  • 2l wywaru warzywnego lub mięsnego,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku lub kawałek świeżej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

oraz do podania

  • ziarna dyni,
  • starty ser np. bryndza (opcjonalnie),
  • natka pietruszki,
  • brązowy ryż lub grzanki.

Do gotującego się wywaru wrzucam pokrojoną dynię (ze skórką) oraz kawałki pora. Gdy dynia będzie trochę miękka dorzucam pokroją paprykę, a na koniec posiekany czosnek   i kurkumę. Po ok. 8 minutach zdejmuję z ognia. Blenduję. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s