Chrupkie pieczywo z czarnuszką

chrupkie

Składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 łyżki mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista),
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki nasion dyni,
  • 3 łyżki siemienia lnianego (u mnie złote),
  • 3 łyżki sezamu,
  • 0,5 łyżki nasion czarnuszki,
  • 1/4 łyżeczki soli (u mnie himalajska),
  • papryka ostra mielona (opcjonalnie),
  • 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Wszystkie składniki mieszam. Odstawiam na parę minut. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję cienko. Następnie za pomocą noża kroję w kratkę tworząc dowolnej wielkości kromki. Tak, żeby między każdą powstał odstęp 2-3 mm. Ewentualnie wierzch posypuję ostrą mieloną papryką. Piekę w nagrzanym do 170C piekarniku 15-20 minut (musi być rumiane). Po wystudzeniu (łatwiej zdjąć z blachy) chrupię same lub z czymś co lubię.

Smacznego!

 

 

 

Reklamy

2 komentarze Dodaj własny

  1. Marzena pisze:

    jaki czas wypieku?

    1. Dorota Ta pisze:

      15-20 min, musi się zrumienić 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s