Drożdżowe ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami.jpg

Składniki:

  • 550g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 250ml mleka (ja użyłam sojowego),
  • 80g masła,
  • 5-6 łyżek cukru lub innego słodziłdła (poza erytrolem, który podobno  nie współpracuje z drożdżami),
  • 35g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1kg śliwek węgierek lub innych owoców

 

kruszonka

  • 200g mąki,
  • 150g masła,
  • 100 ksylitolu, cukru lub ulubionego słodzidła.

Składniki łączę i odstawiam do lodówki.

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Przelewam do wgłębienia w mące. Odstawiam na 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu mieszam resztę składników z powstałym zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam (ok. 10 minut robotem kuchennym) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (ciasto musi podwoić objętość).
  3. W tym czasie myję śliwki, osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na połówki pozbywając się pestek.
  4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C.
  5.  Ciasto przekładam na blachę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk można je oprószyć bardzo delikatnie mąką.
  6.  Na cieście układam śliwki (skórką do dołu).  Posypuję kruszonką.
  7.  Ciasto piekę około 35-40 minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s