Piernik z cukinii

Superszybkie ciasto do zrobienia. A jaki efekt! Wilgotne. Smaczne i… pachnące Świętami!

Ciasto:

  •  8 – 9 łyżek oleju,
  • 150 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka octu,
  • 250g mąki (ja użyłam orkiszowej),
  • 85 g posiekanych orzechów (u mnie mieszanka włoskie, nerkowce i migdały),
  • 3 łyżki naturalnego kakao,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 250 g startej na dużych oczkach  obranej cukinii,
  • 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek.

Polewa

100 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

  1. Jajka ucieram z ksylitolem. Na koniec dodaję olej i ocet.
  2. Pozostałe suche składniki łączę ze sobą. Cukinię obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach. Do utartych jaj dodaję stopniowo suche składniki. Następnie cukinię i śliwki. Mieszam dokładnie.
  3. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24cm). Piekę w nagrzanym do 170-180C piekarniku przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
  4. Wystudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s