Surówka z kapusty kiszonej

kapusta-por-papryka

Składniki:

  • 1,5 szklanki kapusty kiszonej*,
  • 4-5 cm pora (jasna część),
  • 0,5 czerwonej słodkiej papryki,
  • czarna sól kala namak (choć może być zwykła),

oraz opcjonalnie:

  • czosnek niedźwiedzi,
  • kminek.

 

Por szatkuję na cieniutkie plasterki. Posypuję solą i odstawiam na kilka minut. W tym czasie kroję paprykę na drobne paseczki. W głębokim talerzu układam warstwami: kapustę, pora, paprykę, kapustę, pora, paprykę. Na wierzchu sypię solą i ewentualnie przyprawami.

Smacznego!

*kapusty pod żadnym pozorem nie płuczę, taka kwaśna jest najsmaczniejsza i najzdrowsza

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s