Jarska zupa pomidorowa

pomidorowa

Składniki:

  • 1 marchew,
  • kawałek selera,
  • jedna pietruszka,
  • kawałek pora,
  • 0,75 szklanki passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (opcjonalnie),
  • szczypta curry,
  • szczypta mielonej kolendry,
  • sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Obrane i pokrojone na grube kawałki warzywa podpiekam na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Przekładam do garnka, zalewam wrzątkiem dodaję ziele angielskie, liść laurowy i ewentualnie pokrojoną trawę cytrynową. Gotuję do miękkości (ok. 15 minut). Dodaję passatę. Gotuję jeszcze ok. 5 minut.

Z zupy usuwam ziele angielskie, liść laurowy i ewentualną trawę cytrynową. Zupę blenduję na gładko. Na koniec doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym al dente kalafiorem, brokułem bądź uduszoną na wodzie marchewką startą na grubych oczkach z dodatkiem czosnku.

Smacznego!

 

zupa-pomidorowa

facebook

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s