Ciasto z rabarbarerm (orkiszowo-jaglane)

 rabarbar
Wiosenne, lekko słodkie i przepyszne ciasto na weekend.
Składniki:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru (ja użyłam erytrolu),
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 i 1/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • starta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500-600g pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru  (ja dodałam jeszcze garstkę mrożonych malin)
Wykonanie:
  1. Jajka miksuję z cukrem (lub słodzikiem) na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodaję stopniowo olej. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i mieszam na najniższych obrotach lub ręcznie.
  2. Przygotowaną masę wykładam do tortownicy (o szerokości 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej manną. Na wierzchu układam rabarbar i mrożone owoce (lekko wciskając do ciasta).
  3. Piekę w temp. 180C ok. 50-60 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s