Chleb błyskawiczny

chleb błyskawiczny - awaryjny

Uwielbiam domowe pieczywo. Zapach, który roznosi się w domu w trakcie pieczenia nie ma sobie równych…

Ten awaryjny przepis nigdy mnie nie zawiódł. Warto z niego skorzystać, gdy nagle okazuje się, że brakuje pieczywa np. do kolacji. Zrobienie tego chleba zajmie dużo mniej czasu niż wyprawa do sklepu… 😉

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej (można 100g zastąpić mąką jasną żytnią),
  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 4-5 łyżek płatków owsianych,
  • 15g  świeżych drożdży lub 7g suchych,
  • odrobina (1/4 łyżeczki) cukru, miodu lub ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki soli.

dodatki (opcjonalnie):

  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka ziaren dyni,
  • 2 łyżki otrębów owsianych lub żytnich.

 

Wykonanie:

W wodzie (temp. ok. 40C) rozpuszczam drożdże. Dodaję płatki owsiane i słodzidło. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki. Dokładnie mieszam łyżką 5-10 minut, można użyć robota kuchennego 😉  Ciasto ma konsystencję budyniu. Następnie przekładam do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego otrębami lub płatkami. Odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 220-230°C (z termoobiegiem) przez 15 minut, następnie w temperaturze 180-170°C przez 40 minut (bez termoobiegu, jedynie góra-dół). Po upieczeniu studzę w na kratce.

Smacznego!

 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Ania pisze:

    najłatwiejszy chleb na świecie i do tego smakuje wyśmienicie, dziękuję za przepis 🙂

    1. Saganek pisze:

      Super, ogromnie cieszę się 😘

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s