Domowy majonez (błyskawiczny!)

majonez

Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam majonez. Od czasu, gdy sama robię go w domu, żaden kupiony nie jest w stanie sprostać moim oczekiwaniom🙂 Zwłaszcza, gdy ten domowy robiony jest na bazie zdrowego, z pewnego źródła, wiejskiego jaja.

Najważniejsze, że majonez domowy robi się wręcz błyskawicznie. Myślę, że nawet wypad do pobliskiego sklepu zajmuje więcej czasu niż zrobienie własnego i pewnego majonezu. W dodatku bez zbędnych i podejrzanych składników.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 300-400ml oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego (ilość dodanego oleju decyduje o gęstości majonezu),
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

  1. Jajko umieszczam w głębokiej misce i zalewam wrzątkiem. W ten sposób parzę je ok. pół minuty.
  2. Sparzone jajko wbijam do wysokiego, wąskiego pojemnika. Dodaję resztę składników. Sok z cytryny jeśli chcę uzyskać bardziej kwaśny majonez. Cukier, gdy zależy mi na łagodnym wydaniu. Można dodać jedno i drugie, wówczas majonez będzie miał lekko winny smak.
  3. Następnie na najwyższych obrotach blenduję wszystkie składniki. Wykonuję przy tym ruchy z góry na dół, tak jak przy ubijaniu.
  4. Po ok. 1 minucie blendowania mam gotowy majonez. Ewentualnie doprawiam do smaku i jeszcze chwilę miksuję. Następnie wystarczy wstawić do lodówki (pod wpływem chłodu majonez dodatkowo gęstnieje). Tak przygotowany majonez przechowuję w lodówce ok. 7 dni.

Smacznego!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s