Żeberka w ziołach

żeberka w ziołach

Na chłodne dni najlepsze rozgrzewające dania. Dziś żeberka w ziołowej oprawie. Łatwe do zrobienia, soczyste i miękkie. Polecam:)

Składniki:

  • 1,5kg żeberek wieprzowych,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • po 1 łyżeczce tymianku i kolendry, rozmarynu,
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Żeberka myję, kroję na porcje. Zalewam dosyć mocno posoloną wodą i odstawiam na 1-2 godziny.
  2. Po tym czasie żeberka osuszam i układam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Polewam oliwą z oliwek, nacieram ziołami i czosnkiem.
  3. Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 200C piekarnika. Piekę po przykryciem przez 1 godzinę, następnie bez przykrycia ok. 20 minut, aż żeberka się lekko zrumienią.
  4. Przed podaniem posypuję świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s