Zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

Zupa, która kojarzy się z ciepłą wiosną, latem i wakacjami.

Składniki:

  • 3 pęczki świeżego szczawiu,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 litry wywaru mięsnego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 łyżki gęstej, tłustej śmietany,
  • marchew,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • pęczek lubczyku.
  • do podania:
  • grzanki,
  • posiekana natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Szczaw myję i osuszam. Usuwam łodygi. Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło. Dodaję liście szczawiu. Mieszam, aż zmięknie.
  2. W wywarze gotuję drobno pokrojone warzywa. Pod koniec gotowania dodaję usmażony przetarty przez sito szczaw oraz pokrojony lubczyk. Po zestawieniu z ognia dodaję śmietanę. Posypuję posiekaną natką pietruszki.
  3. Podaję z grzankami i ćwiartkami jajka.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s