Szybkie ciasto bananowe z czekoladą

ciasto bananowe

Szybkie i bardzo smaczne. Jak większość moich wypieków mało słodkie. Ciasto idealne do kawy oraz jako przekąska do pracy. Długo utrzymuję świeżość i wilgoć.  Polecam!

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 100g miękkiego masła,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej (opcjonalnie może być pszenna),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 50 g pokrojonej czekolady,

Opcjonalnie do dekoracji rozpuszczona czekolada.

Wykonanie:

  1. Obrane banany rozgniatam widelcem. Dodaję masło i jajko. Dokładnie mieszam.
  2. Suche składniki łączę ze sobą w oddzielnej misce. Dodaję do bananów. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pokrojoną czekoladę.
  3. Piekę ok. 60 minut w podłużnej formie 10 x 25 cm (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) w nagrzanym do 170C piekarniku.
  4. Ewentualnie po wystudzeniu polewam rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

 

facebook

One thought on “Szybkie ciasto bananowe z czekoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s