Botwinka w sosie z czosnkiem i śmietaną

botwina

Idealna do młodych ziemniaczków i do dań z drobiu.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, najlepiej z młodymi, małymi buraczkami,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • pół szklanki śmietany gęstej śmietany,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki do przystrojenia,

Wykonanie:

  1. Botwinę po umyciu dokładnie osuszam. Buraczki obieram i kroję w plastry. Listki i łodyżki tnę na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą. Dodaję pokrojone buraczki. Duszę pod przykryciem parę chwil. Dolewam trochę gorącej wody. Dodaję listki, pokrojone łodyżki oraz posiekany czosnek.
  3. Gdy buraczki będę miękkie, doprawiam do smaku solą. Dodaję śmietanę. Mieszam, aż całość zgęstnieje.
  4. Przed podaniem posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz dekoruję natką pietruszki .

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s