Ciecierzyca a’la fasolka po bretońsku

 

ciecierzyca

Smaczne i pożywne jednogarnkowe danie. Takie potrawy lubię najbardziej.  Szybko, sprawnie i efektownie.  Polecam🙂

Składniki:

  • 350g ciecierzycy,
  • 200g cienkiej kiełbasy,
  • 150g wędzonego boczku,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • pół pora,
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie – 2 ziarenka,
  • liść laurowy,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 duża garść posiekanego świeżego lubczyku,
  • pół łyżeczki papryki,
  • pół łyżki soli.

Wykonanie

  1. Ciecierzycę zalewam dużą ilością wody i odstawiam na 6-7 godzin.
  2. Następnie odlewam wodę i zalewam świeżą. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie i gotuję.
  3. Po upływie 40 minut wrzucam obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
  4. Na patelni smażę pokrojoną cebulę, kiełbasę oraz boczek. Dodaję do gotującej ciecierzycy. Gotuję wszystko, aż ciecierzyca stanie się miękka.
  5. Dodaję sól, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Duszę jeszcze parę chwil.
  6. Na koniec wrzucam przeciśnięty czosnek.
  7. Około szklanki ciecierzycy wykładam do miski i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Mieszam z resztą potrawy, dzięki temu całość zostanie zagęszczona. Przed podaniem posypuję posiekanym lubczykiem.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s