Kakaowe ciasto biszkoptowe idealne do tortu

biszkopt

Po wielu eksperymentach dotarłam do idealnej bazy do tortu – kakaowego ciasta biszkoptowego.  Jest niezawodne, pasuje do wielu kremów tortowych (czekoladowego, chałwowego, śmietankowego czy owocowego). Ciasto jest wilgotne bez dodatkowego nasączania i długo utrzymuje wilgoć. Polecam🙂

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 i 1/4 szklanki  mąki tortowej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

Wykonanie:

  1. Białka oddzielam od żółtek. Ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę (gdy wyjmiemy ubijak piana musi zawijać się w haczyk). Powoli dodaję cukier i wciąż ubijam. Następnie dodaję żółtka.
  2. Do sztywnej masy stopniowo dolewam olej, wodę i ocet. Na koniec stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam.
  3. Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s