Naleśniki kukurydziano-jaglane

naleśniki kukurydz. jaglane
Jako amatorka naleśnikowych wariacji ciągle szukam nowych pomysłów. Tym razem naleśniki bez mąki pszennej. Najlepsze prosto z patelni. Idealne z domową konfiturą porzeczkową.  Polecam 🙂
Składniki:
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 5 łyżek mąki jaglanej (można uzyskać po dokładnym zmieleniu kaszy jaglanej),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki miksuję (masa musi być gładka i bez grudek).
  2. Ciasto odstawiam na ok. 30 minut, ale nie jest to konieczne. Przed wylaniem na patelnię porcji ciasta całość dokładnie mieszam, gdyż mąka może osiadać na dnie misy.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam taką ilość ciasta, aby przykryła dno (ale niezbyt grubą warstwę). Smażę z obu stron na złoty kolor.  Smacznego!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s