Pieczone pączki jaglano-pszenne

pieczone pączkiWprawdzie nie są to tradycyjne pączki, ale dla tych, którzy unikają smażonych potraw będą idealne. A dzięki kruszonce z płatków jaglanych niebanalne w smaku. Polecam🙂

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • pół opakowania suchych drożdży lub ok. 8g świeżych,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 10 łyżek ulubionej konfitury (u mnie wiśniowa z dodatkiem rumu),

Kruszonka

  • 50g masła,
  • 100g płatków jaglanych,
  • 40g cukru.

Składniki na kruszonkę łączę i odstawiam do lodówki.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka wrzątku

Mieszam energicznie do uzyskania żądanej konsystencji (ewentualnie dodać odrobinę wody lub cukru).

Wykonanie:

  1. Mąkę mieszam z cukrem i suchymi drożdżami (ze świeżych robię wcześniej rozczyn mieszając z mlekiem, cukrem i kilkoma łyżkami mąki i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut).
  2. Pozostałe składniki dodaję do mąki i wyrabiam ciasto. Jeśli to konieczne podsypuję mąką pszenną. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przykrywam lnianą ściereczką odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  3. Gdy ciasto podwoi objętość ponownie je wyrabiam, tym razem krótko. Następnie formuje 10 równych kulek, które lekko spłaszczam. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie w każdej bułce robię wgłębienie do którego wkładam łyżeczkę konfitury. Każdą bułeczkę posypuję kruszonką.
  5. Piekę w nagrzanym do 190C piekarniku przez 20-25 minut. Studzę na kratce.
  6. Po ostudzeniu polewam lukrem.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s