Wołowina w sosie marchewkowo-pomidorowym

wołowina

Pyszna, lekko słodka. Aromatyczna. Świetna do ryżu lub pieczonych ziemniaków

Składniki:

  • 600g wołowiny (np. szponder),
  • 1,5 szklanki gorącego wywaru mięsnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • liście laurowe, ziele angielskie,
  • świeża bazylia,
  • mąka do obtoczenia mięsa,
  • olej do smażenia,
  • papryka słodka,
  • kolendra suszona,
  • sól, pieprz (również pieprz ziołowy),

 

Wykonanie:

  1. Mięso myję, osuszam i kroję na kawałki (najlepiej plastry). Lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa.
  2. Marchew, cebulę i czosnek obieram i kroję w plastry.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz (2 łyżki). Wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaję pokrojoną marchew. Smażę, aż warzywa lekko się zrumienią.
  4. Na drugiej patelni smażę mięso obtoczone w mące. Zrumienione kawałki wołowiny przekładam do warzyw. Zalewam gorącym bulionem. Dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
  5. Na koniec doprawiam przyprawami.

 

Smacznego!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s