Błyskawiczne ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Szybkie, wilgotne i przepyszne. Gdy mało czasu, a coś na słodko pilnie potrzebne. Niezawodne. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki drobno utartej marchewki,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 roztrzepane jajka,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka cukru,

do dekoracji:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • imbir kandyzowany,

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewam lukrem uzyskanym po wymieszaniu cukru pudru z  sokiem z cytryny (gdy masa jest zbyt płynna dodaję cukier, gdy zbyt gęsta odrobinę ciepłej wody). Dekoruję imbirem.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Błyskawiczne ciasto marchewkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s