Pierniki pszenno-owsiano-jaglane

pierniczki z kaszą jaglaną

To zdrowsza wersja pierniczków, które już serwowałam na blogu. Szukając zmian i lepszych rozwiązań powstały pszenno-owsiano-jaglane.

Nie dość, że skład wzbogaciłam płatkami owsianymi i kaszą jaglaną to pierniczki zyskały na smaku i kruchości. To będzie pozycja obowiązkowa w okresie przed i świątecznym. Spróbujcie koniecznie🙂

Składniki:

  • 300g mąki pszennej (oraz dodatkowo do podsypania),
  • 130g płatków owsianych
  • 120 kaszy jaglanej
  • 100g miodu,
  • 150g gęstej śmietany,
  • 170g miękkiego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2-3 łyżeczki kakao,
  • 50g przyprawy do pierników

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną i płatki owsiane mielę w młynku w taki sposób, żeby powstała „gruba” mąką.
  2. Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę. Wałkuję na podsypanym mąką blacie. Najlepiej na grubość 0,7-1cm. Wycinam foremkami różne kształty.
  3. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piekę 10-12 minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Ważne, aby pierniczki nie zrumieniły się zbytnio, bo wówczas mogą zbytnio wyschnąć i stwardnieć.
  4. Po wystudzeniu dekoruję polewą czekoladową bądź lukrem.
  5. Pierniczki pokryte lukrem są dłużej wilgotne i miękkie. Natomiast te pokryte polewą czekoladową pozostają bardziej chrupkie. Ja osobiście najbardziej lubię te bez dodatków. Po ostudzeniu są bardzo chrupkie i znikają w mgnieniu oka😉
Przepis na lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wrzątku mieszam energicznie do uzyskania żądanej konsystencji (ewentualnie dodać odrobinę wody lub cukru). Lukier można zabarwić na czerwono dodając odrobinę soku z czarnej porzeczki lub czerwonego buraka (wówczas można nadmiar płynu uzupełnić cukrem, żeby uzyskać żądaną konsystencję).
Przepis na polewę czekoladową: po 70g gorzkiej i 70g mlecznej czekolady, 1,5 łyżki masła umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (cały czas na małym ogniu). Mieszać delikatnie do uzyskania gładkiej polewy.
Smacznego!
facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s