Hummus

hummus

 

Ile kuchni tyle wersji hummusu. W mojej nie brak czosnku, ziół i oliwy.

 

Składniki:

  • 250g ciecierzycy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki skórki z cytryny,
  • ćwierć łyżeczki kolendry mielonej,
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,

oraz do przystrojenia:

  • papryka mielona,
  • oliwa z oliwek.

 

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę zalewam zimną wodą i odstawiam do następnego dnia. Po tym czasie odlewam wodę i zalewam świeżą. Gotuję pod przykryciem ok. 1,5-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie.
  2. Wystudzoną i lekko odcedzoną ciecierzycę miksuję w malakserze.
  3. Sezam prażę na suchej patelni, by lekko się zarumienił. Następnie z dodatkiem 3 łyżek oliwy miksuję na gładką masę. Dodaję do  zmiksowanej ciecierzycy. Następnie dodaję przeciśnięty czosnek, sok  i skórkę z cytryny, kolendrę, natkę pietruszki, resztę oliwy, sól i pieprz do smaku i miksuję na gładką masę.
  4. Przekładam do pojemnika z przykrywką. Polewam oliwą i posypuję papryką. Odstawiam do lodówki na kilka godzin.
  5. Następnie zajadam ze świeżym chlebem, warzywami i z czym tylko się da. Pycha🙂
  6. Hummus można przechowywać w chłodnym miejscu do 5 dni.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s