Ciasto jabłkowo-cytrynowe

jabłkowo-cytrynowe

 

Orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto. Dosyć lekkie, bo bez masła. Bardzo fajny i prosty sposób na udany biszkopt. Koniecznie do wypróbowania🙂

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • skórka otarta z połowy cytryny,

 

Wykonanie biszkoptu:

 

  1. Żółtka, olej, ocet i proszek do pieczenia dokładnie mieszam i odstawiam.
  2. Z białek ubijam pianę. Stopniowo dodaję cukier wciąż ubijając. Następnie mieszaninę z żółtek.
  3. Na koniec powoli dodaję przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny. Przekładam do formy (ok. 30x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę w nagrzanym (180-190C) piekarniku przez 25-30 minut.
  5. Po wystudzeniu kroję na dwa blaty.

 

Do przełożenia:

I warstwa:

  • 600ml świeżego mało słodkiego dżemu jabłkowego,
  • 1,5  galaretki cytrynowej,

Do dżemu wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam. Następnie podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa będzie mocno ciepła zestawiam z ognia.

 

II warstwa:

  • ok. 700ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 galaretka cytrynowa oraz 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody

Do wystudzonej galaretki dodaję kilka łyżek jogurtu. Powstałą masę łączę z pozostałym jogurtem. Wstawiam do lodówki.

 

 Do nasączenia biszkoptu:

  • 1,5 szklanki wody oraz sok z połowy cytryny

 

Pierwszą warstwę biszkoptu nasączam i przekładam masę jabłkową. Następnie przykrywam drugim blatem (który również nasączam) i przekładam tężejącą masą jogurtową. Ciasto odstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję czekoladą.

 

Smacznego!

facebook

 

2 thoughts on “Ciasto jabłkowo-cytrynowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s