Kotlety kalafiorowe

kotlety z kalafiora

Propozycja na bezmięsny obiad. Można szybko i tanim kosztem zrobić wyżerkę dla całej rodziny. Polecam!

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior ugotowany al dente,
  • 2 jajka,
  • duża garść koperku,
  • garść pokrojonych orzechów arachidowych,
  • 1 mała pokrojona cebula,
  • 2 poszatkowane  ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki kaszy manny,
  • 3-4 łyżki bułki tartej oraz do obtoczenia kotletów,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,  pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kalafior, orzechy, cebulę i czosnek miksuję w misie malaksera. Dodaję pozostałe składniki i przyprawy.  Dokładnie mieszam. Z powstałej masy formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej.
  2. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s