Tarta porzeczkowa z budyniem czekoladowym

tarta porzeczkowa

Coś dla amatorów niezbyt słodkich, a wręcz kwaśnych wypieków:)

Spód tary robiony bez użycia masła. Chrupiący i szybki sposób na bazę dla innych tart z wszelakimi dodatkami.

 

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej,
  • 70g oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru,

oraz

  • 2 budynie czekoladowe ugotowane w 0,5l mleka z dodatkiem 3-4 łyżek cukru,
  • 400g porzeczki czerwonej,

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,

Podane składniki zagniatam i odstawiam do lodówki.

 

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zagniatam. Uzyskane ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy (średnica 24-26cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Wkładam do nagrzanego do 200C piekarnika i piekę przez 20 minut.
  2. Na upieczone ciasto wykładam budyń. Wysypuję i lekko wciskam porzeczki. Na koniec posypuję kruszonką. Piekę w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180C.  Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

tarta porzeczkowa 2

 

facebook

One thought on “Tarta porzeczkowa z budyniem czekoladowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s