Pasztet wieprzowy z cieciorką

pasztet

Składniki

  • 250g cieciorki moczonej przez całą noc w wodzie,
  • 600g łopatki wieprzowej,
  • 300g chudego boczku,
  • 200g wątróbki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 niepełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • ćwierć łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżka majeranku,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • bułka tarta do podsypania.

 

Wykonanie:

  1.  Z cieciorki odlewam wodę i zalewam świeżą. Gotuję aż zmięknie. Mięso (łopatka i boczek) gotuję z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie w odrębnym garnku. Wątróbkę z cebulą smażę na patelni.
  2. Ugotowane i wystudzone mięso, odcedzoną cieciorkę oraz wątróbkę mielę w maszynce do mięsa. Czynność powtarzam jeszcze dwa razy. Dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
  3. Formy do pieczenia smaruję tłuszczem. Posypuję bułką tartą. Przekładam pasztet. Z wierzchu posypuję odrobiną bułki tartej i lekko przyklepuję.
  4. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190C przez 1 godzinę. Po upieczeniu czekam aż pasztet lekko wystygnie i wyjmuję go z foremek.

Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s