Zupa kalafiorowo-porowa

zupa kalafiorowa

Pożywna zupa na chłodniejsze, letnie dni. Całkiem szybka do zrobienia. Smakuje obłędnie!

 

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior,
  • 1 por (głównie biała część),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 litry rosołu,
  • duża garść pokrojonego kopru,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

 

opcjonalnie:

  • grzanki

 

Wykonanie:

  1. Kalafior dzielę na dwie równe części.  Jedną część kroję na mniejsze kawałki (różyczki).
  2. Pora kroję w plastry, a obrane ziemniaki w kostkę.
  3. Rosół podgrzewam w garnku.  Do gotującego rosołu dodaję połowę  niepokrojonego kalafiora. Gotuję go przez 8-10 minut.  Następnie ugotowanego kalafiora wyjmuję z wywaru. Umieszczam w misie miksera i miksuję z kilkoma łyżkami rosołu. Odstawiam.
  4. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję  pora i pokrojony w czosnek, po kilku minutach ziemniaki. Smażę przez parę chwil na średnim ogniu często mieszając.
  5. Do wywaru dodaję warzywa z patelni i pokrojonego wcześniej kalafiora. Gotuję pod przykryciem ok. 10 minut.
  6. Po tym czasie zupę zagęszczam zmiksowanym kalafiorem. Doprawiam śmietaną, solą, pieprzem i pokrojonym koprem. Zupę można podać z grzankami.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s